Het geheugen van de vakbeweging

  • 03/11/2021

Geschiedenis van de arbeidersklasse

Bij een bezoek aan de anarchistische boekhandel Het Fort van Sjakoo wordt het oog van Harry Peer getroffen door Working Class History. Het blijkt een origineel, caleidoscopisch, informatief en inspirerend boek te zijn.

Lees meer
  • 18/09/2019

Nederland schendt ILO Verdrag 121

De uitkering bij arbeidsongeschiktheid is onder de internationale maat Voor werkenden is zekerheid van levensbelang. De ILO heeft daarom vanaf het begin verdragen aangenomen die de rechten van werknemers op sociale zekerheid beschermen. De ILO verdragen leggen hier een bodem onder. Nederland zakte in 2006 met de WIA door die bodem. Annie van Wezel legt uit.

Lees meer
  • 11/02/2019

Onstuimig en onvervaard in (inter)nationale vakbeweging

De biografie van Jaap Nieuwenhuize is een uitzondering. Cees Schelling, Greetje Lubbi zijn degenen die mogelijk in het geheugen schieten, als wordt gezocht naar ‘leiders’ in de vakbeweging in de Nederlandse voedingsindustrie. Jaap functioneert bij hen op de achtergrond en dan ook nog eens een belangrijk deel van zijn loopbaan binnen de internationale vakbeweging. Het maakt het lezen van de biografie die Bertus Mulder van hem maakte eigenlijk alleen maar interessanter.

Lees meer
  • 13/11/2017

Werknemersprotest in de Verenigde Staten

Een politiek verslag van Harry Peer over een grote landelijke staking en een kleinschalig heftig plaatsgebonden conflict in de VS.

Lees meer
Bartho Pronk
  • 05/03/2016

Bartho Pronk (CNV)

Bartho Pronk (CNV) ‘Staken helpt soms maar er zijn ook andere effectieve wegen’ Bartho Pronk was van 1974 tot 1989...

Lees meer