Het geheugen van de vakbeweging


Dossiers


Onder dossiers worden de hoofdthema’s van de historie van de vakbeweging aangeboden. Een (aanklikbaar) overzicht ziet u in de kolom hiernaast.
De redactie heeft zijn best gedaan met de ogen van de bezoeker de informatie op de website te ordenen. Desondanks kan het zijn dat u niet vindt wat u zoekt. Mocht dit niet lukken, probeer dan het volgende:

  • zoek het gewenste onderwerp via het zoekvenster rechts bovenin
  • zoek met Google, maar tik na (achter) uw zoekwoord de volgende specificatie in het Google-scherm: site:vakbondshistorie.nl – Zie de afbeelding. Vaak levert dit verrassend adequate resultaten op!

Het kan  ook zijn dat de gewenste informatie (nog) niet op de website staat. Kijk dan eens op een van de andere (verwante) sites, zoals die van het IISG, het KDC of het NDC. Hun digitale adressen treft u in de rechterkolom van dit scherm aan.


Recent op de website geplaatste artikelen


  • 08/08/2022

VHV- SBI-Bijeenkomst – Europese arbeidsverhoudingen

Op vrijdag 23 september 2022 organiseren de VHV en de stichting SBI een bijeenkomst over Europa en Europese arbeidsverhoudingen, met als invalshoek: Waar gaan we heen met Europa en de arbeidsverhoudingen richting 2030? Inleiders zijn Leo Lucassen, Mariëtte Patijn en Jurriën Koops.

Lees meer
  • 22/07/2022

De wereld aan het werk

Het is een ambitieus project: een wereldgeschiedenis van de menselijke arbeid te schrijven. Wat beoogt Jan Lucassen? “Ik wil recht doen aan de ervaringen van zoveel mogelijk werkenden, vroeger en nu, ongeacht hun culturele, etnische of sociale achtergrond omdat alleen een dergelijke benadering ons kan verenigen in een gevoel van lotsverbondenheid.” Harry Peer recenseert dit alomvattende handboek over sociaaleconomische geschiedenis.

Lees meer
  • 29/06/2022

Groen staal uit de IJmond

De vakbond bij Tata Steel schrijft geschiedenis met een eigen plan voor vergroening van de staalproductie. In gesprek met aanjager Roel Berghuis.

Lees meer
  • 20/06/2022

De brede betekenis van werk

Patrick Fey op VHV-vriendenbijeenkomst 21 mei 2022 De brede betekenis van werk Op de VHV-bijeenkomst reflecteert Patrick Fey (CNV) op...

Lees meer
  • 13/06/2022

Rood noch Oranje

De Matrozenbond behoort tot de meest strijdbare en tot de verbeelding sprekende Nederlandse vakorganisaties. De bond sloeg met zijn inzet en activiteiten openingen in de gesloten organisatie van de Koninklijke Marine. Het wervingsbeleid en de duur van de dienstverbanden roepen associaties op met de ronselpraktijken in het Russische Rijk. Harry Peer recenseert het proefschrif van Johan van der Worp, Rood noch Oranje…

Lees meer