
Onder dossiers worden de hoofdthema’s van de historie van de vakbeweging aangeboden. Zie in de kolom hiernaast. De redactie heeft zijn best gedaan met de ogen van de bezoeker de informatie op de website te ordenen. Desondanks kan het zijn dat u niet vindt wat u zoekt. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn.
Oud-vakbondsman Freek Thomasson (1944) ging heel ver in het consequent opvolgen van zijn principes. In zijn loopbaan kostte het hem tot vier keer toe zijn werk. Oud-redacteur van FNV Magazine Jan Bom schreef een mini-biografie.
Onlangs bezocht Harry Peer de tentoonstelling over het Waterlooplein in het Joods Historisch Museum. Hier ontmoette hij de vakbonds-zussen Betty en Sophie Lazarus. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om de bouw van de Stopera uitvoerig te hekelen.
Ger Meesters (Heerlen, 1938) is nagenoeg zijn hele werkzame leven actief in het bank- en verzekeringswezen. Na zijn pensionering ontwikkelen zich nieuwe talenten. Zo wordt hij diverse malen door het PUM (Nederlandse senioren experts) uitgezonden naar ontwikkelingslanden en maakt hij in 2006 zijn entree in de Heerlense gemeenteraad. Zijn portret is opgenomen in de VHV-publicatie Gezicht van de vakbeweging – Zuid-Limburg II uit 2010.
In de eerste helft van de jaren ’70 van de vorige eeuw herstartte de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF) de wereldwijde acties tegen de schepen die onder valse vlag voeren. Die acties waren begonnen na een ITF Congres in 1958. Kees Marges vertelt…
Het is in de zomer van 2020, tussen twee lock downs in, druk in het Groningse Winsum. Veel mensen willen met eigen ogen zien hoe dit tot mooiste dorp van Nederland verkozen dorp er uit ziet. Wie van de drukke doorgaande hoofdroutes als de Nieuwstraat of de Schoolstraat afwijkt, ziet op een pleintje opeens, enigszins verscholen, een opmerkelijk gebouwtje. Jacques van Gerwen doet verslag…