Het geheugen van de vakbeweging

Publicaties, downloads en video’s van de VHV

Een vakbondshistorische schatkamer

De VHV heeft in zijn meer dan 35-jarig bestaan heel wat publicaties het licht doen zien. Boeken, boekjes, de gedrukte en de digitale VHV-Nieuwsbrief, maar ook video’s.
Een overzicht daarvan past niet op één webpagina. Deze pagina is dan ook een ‘doorverwijspagina’.

‘VHV Digibooks’ in de Digitale Bibliotheek

‘VHV Digibooks’: brochures, boeken, boekjes en gebundelde webartikelen, die vaak al jaren op vakbondshistorie.nl staan, beschikbaar als downloads in pdf-formaat. Het zijn dus geen ‘echte’ ebooks, maar – met hulp van Acrobat reader – vaak wel zo makkelijk in het gebruik. De Digitale Bibliotheek staat nog in de kinderschoenen, maar  inmiddels omvat deze ‘boekenkast’ alweer zo’n 50 titels.

>>> Naar het complete overzicht van de beschikbare ‘VHV Digibooks’

Uitgelichte Digiboeken (februari 2022):

  • ‘Met hart en ziel’ beschrijft de geschiedenis van de CNV-overheidsbond CFO en zijn opvolger ‘CNV Publieke Zaak’ in de periode 1975-2015. Door een gelukkige samenloop van omstandigheden is dit belangwekkende boek terecht gekomen in de rekken van de digitale bibliotheek van de VHV.
  • Veel ooit zo spraakmakende çongres- en beleidsdocumenten van (bijvoorbeeld) de Industriebond NVV zijn tegenwoordig slechts met veel moeite boven water te krijgen. De eerste vruchten van een speurtocht staan nu als doorzoekbare pdf online: ‘Fijn is anders’ en ‘Breien met een rooie draad’.

VHV-uitgaven in druk

De VHV heeft in het verleden diverse boekwerkjes ‘in eigen beheer’ uitgegeven. Die zijn – voor zolang de voorraad strekt – te bestellen via het contactformulier.

Voor een overzicht : https://vakbondshistorie.nl/wp/over-de-vhv/vhv-publicaties/vhv-publicaties/

Het VHV-videokanaal

Van historische opnames tot video-interviews. Voor een deel gebundeld in ‘playlists’, zoals de videoseries ‘Vakbondsvrouwen’‘Vakbondsgasten‘, ‘100 jaar ILO’ en de ‘VHV-leergang 2015′. Ook te zien: een aantal video’s, die de FNV na de fusie van 2015 aan de VHV heeft overgedragen.

Het complete overzicht staat op het videokanaal van de VHV: https://www.youtube.com/user/VHVakbeweging/videos

Uitgelichte video (februari 2022):

‘Morgen tolereren we niets meer’

In 2021 was het alweer 51 jaar geleden, de Diskriminatiebeurs in Dronten, over de strijd voor gelijkberechtiging van vrouwen, ook op de arbeidsmarkt en in de vakbond. Hoe staan we er, ruim 50 jaar nadien, voor?
Op 15 oktober 2021 blikte de VHV terug en vooral: vooruit. De boodschap van alle sprekers, waaronder Hedy d’ Ancona en Vibeke Domela Nieuwenhuis: er is nog veel te doen, dus aan de slag!

Vraag en aanbod: de ‘Boekenbeurs’ van de VHV

Regelmatig krijgt de VHV vakbondshistorische boeken gratis aangeboden. Andere mensen vragen juist of wij ze aan een bepaalde titel kunnen helpen.
Daarom is er nu de VHV Boekenbeurs: om vraag naar en (gratis) aanbod van vakbondshistorische publicaties bij elkaar te brengen.

Een lijst van beschikbare titels staat op : https://vakbondshistorie.nl/wp/dossiers/vakbondshistorische-bibliotheek/
Daar kunt u ook lezen hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Overig: