Het geheugen van de vakbeweging

Publicaties, downloads en video’s van de VHV

Een vakbondshistorische schatkamer

De VHV heeft in zijn meer dan 35-jarig bestaan heel wat publicaties het licht doen zien. Boeken, boekjes, de gedrukte en de digitale VHV-Nieuwsbrief, maar ook video’s.
Een overzicht daarvan past niet op één webpagina. Deze pagina is dan ook een ‘doorverwijspagina’.

VHV-uitgaven in druk

De VHV heeft in het verleden diverse boekwerkjes ‘in eigen beheer’ uitgegeven. Die zijn – voor zolang de voorraad strekt – te bestellen via het contactformulier.

Voor een overzicht : https://vakbondshistorie.nl/wp/over-de-vhv/vhv-publicaties/vhv-publicaties/

‘VHV Digibooks’ in de Digitale Bibliotheek

‘VHV Digibooks’: brochures, boeken, boekjes en gebundelde webartikelen, die vaak al jaren op vakbondshistorie.nl staan, beschikbaar als downloads in pdf-formaat. Het zijn dus geen ‘echte’ ebooks, maar – met hulp van Acrobat reader – vaak wel zo makkelijk in het gebruik.

Uitgelichte Digiboeken:

  • ‘Met hart en ziel’ beschrijft de geschiedenis van de CNV-overheidsbond CFO en zijn opvolger ‘CNV Publieke Zaak’ in de periode 1975-2015. Door een gelukkige samenloop van omstandigheden is dit belangwekkende boek terecht gekomen in de rekken van de digitale bibliotheek van de VHV.
  • ‘Werken tussen leden en bondsbestuur’ is een digitale reprint van de in 1994 als boek verschenen ‘memoires’ van Piet Scheele. In geuren en kleuren beschrijft hij zijn bepaald niet saaie leven. Als machinist in dienst bij de energiecentrale van  de cokesfabriek in Sluiskil. Maar er is vooral veel aandacht voor zijn tijd als  vakbondsbestuurder in de chemie in de roerige jaren ’70 van de vorige eeuw. Hij gunt ons daarbij een behoorlijk ‘van binnenuit’ kijkje in het reilen en zeilen van de Industriebond NVV, later FNV, én in het bedrijvenwerk zoals dat in die tijd tot bloei kwam.
  • ‘Vakbonden in de bouw’: een bundel met vijf artikelen van Harry Peer, waarin de historische verwevenheid tussen vak, vaktrots en vakbond in de bouw levendig en deels autobiografisch wordt beschreven
  • ‘Twee miljoen leden’: een lijvig, maar leesbaar boek over heden, verleden en toekomst van de vakbeweging. Geschreven door Bert Breij, en uitgegeven in 2008, toen de VHV 25 jaar bestond. Met ook nog eens 25 interviews met evenzoveel vakbondsvoorzitters.
  • ‘Allemansvriend’ over het leven van Johan Stekelenburg. In 2005 uitgebracht en geschreven door Jeroen Terlingen. In zijn geheel te lezen en te downloaden, maar ook per afzonderlijk hoofdstuk

>>>> Naar het complete overzicht van de beschikbare ‘VHV Digibooks’ 

Vraag en aanbod: de ‘Boekenbeurs’ van de VHV

Regelmatig krijgt de VHV vakbondshistorische boeken gratis aangeboden. Andere mensen vragen juist of wij ze aan een bepaalde titel kunnen helpen.
Daarom is er nu de VHV Boekenbeurs: om vraag naar en (gratis) aanbod van vakbondshistorische publicaties bij elkaar te brengen.

Een lijst van beschikbare titels staat op : https://vakbondshistorie.nl/wp/dossiers/vakbondshistorische-bibliotheek/
Daar kunt u ook lezen hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Het VHV-videokanaal

Van historische opnames tot video-interviews. Inclusief een aantal video’s, die de FNV na de fusie van 2015 aan de VHV heeft overgedragen.

Een compleet overzicht staat op het videokanaal van de VHV: https://www.youtube.com/user/VHVakbeweging/videos

Uitgelichte video’s:


‘Gelijke rechten’                        ‘Morgen tolereren we niets meer’

In 2021 was het alweer 51 jaar geleden, de Diskriminatiebeurs in Dronten, over de strijd voor gelijkberechtiging van vrouwen, ook op de arbeidsmarkt en in de vakbond. Hoe staan we er, ruim 50 jaar nadien, voor?
Op 15 oktober 2021 blikte de VHV terug en vooral: vooruit. De boodschap van alle sprekers, waaronder Hedy d’ Ancona en Vibeke Domela Nieuwenhuis: er is nog veel te doen, dus aan de slag!