
Vrouwen hebben binnen de vakbeweging geleidelijk aan en vaak tegen de stroom in hun plaats veroverd. Waar hielden vakbondsvrouwen zich mee bezig? Wie waren ze en welke rol speelden ze? Over bekende en onbekende vakbondsvrouwen, hun organisaties, belangrijke gebeurtenissen, acties en de thema’s die ze binnen de vakbeweging op de kaart hebben gezet.
Voor gelijke rechten, tegen discriminatie
Vrouwen hebben binnen de vakbeweging een belangrijke rol gespeeld. Ze streden samen met de mannen voor betere arbeidsomstandigheden, een 40 urige werkweek en recht op minimumloon. Maar ook kwamen ze in het geweer voor gelijke rechten van vrouwen en tegen discriminatie. Zij organiseerden zich afzonderlijk of kozen voor de strategie om binnen de bond of de vakcentrale zich in te zetten voor onderwerpen die voor vrouwen extra van belang zijn, zoals gelijke loon voor gelijke arbeid, zwangerschapsverlof, kinderopvang, bestrijding van seksuele intimidatie op de werkvloer.
Wie zijn ze, wat doen ze?
Welke belangrijke onderwerpen zijn er op de kaart gezet? Wie zijn die vakbondsvrouwen en wat deden ze? Kregen ze medewerking van mannen of juist niet? Wat dreef hen? Hoe kregen ze hun eisen gerealiseerd en voerden ze actie? Welke strategieën werden gebruikt en waren effectief? Hoe was de verbinding met de vrouwenbeweging?
Zonder volledig te kunnen zijn willen we in dit onderdeel van de VHV website vakbondsvrouwen en de rol die ze speelden zichtbaar maken. Er wordt een verbinding gelegd tussen vroeger en nu. Vrouwenvakbondswerk is werk dat midden in de samenleving staat en niet in de marges daarvan opereert . Scholing en ontwikkeling waren altijd erg belangrijk en het oprichten van vrouwenvakscholen kwam uit de koker van vakbondsvrouwen.
Breder perspectief dan betaald werk
Waarin vakbondsvrouwen anders dan mannen zijn? Vrouwenvakbondsstrijd is altijd meer universeel en met een breder perspectief dan alleen het betaalde werk. Ook de combinatie van werk en privé, het onbetaald werk, de maatschappelijke verhoudingen spelen daarin mee. Wat wel eens wordt vergeten, is dat mannen ook hebben mee geprofiteerd van de door vrouwen op de kaart gezette onderwerpen, zoals kinderopvang en verlofregelingen. Vrouwen weven werk en privé gemakkelijk door elkaar. Ze nemen kinderen mee naar vergaderingen en thuiswerk is ook echt een vrouwending. Vakbondsvrouwen verbonden zich door de jaren heen altijd met de brede vrouwenbeweging. De Nationale Tentoonstelling Vrouwenarbeid in 1898, acties voor vrije abortus, Marie wordt wijzer, Breed Platform voor economische zelfstandigheid en Vrouwenpodium 2010-2020.
Met kenmerkende gebeurtenissen, sleutelfiguren, thema’s en succesverhalen geven we een overzicht van het vakbondsvrouwenwerk, vrouwenbonden en de ontwikkeling daarvan.