Het geheugen van de vakbeweging

Handreiking vakbondshistorisch webschrijven

Meeschrijven aan vakbondshistorie.nl

De vaste redactie van Vakbondshistorie.nl en de bezoekers/ lezers van website en nieuwsbrief hebben al jaren veel plezier van de vele door enthousiaste vrienden spontaan of ‘op aanvraag’ geschreven artikelen.
In de lezersenquête van 2021 hebben we gepeild of ook anderen hier animo voor hadden. De respons was meer dan positief.
In dit artikel bieden we een handreiking voor allen die op tijd en stond willen en kunnen bijdragen aan het verrijken van de vakbondshistorie met hun ervaringen en inzichten. De handreiking is ook als pdf te downloaden 

Onze uitgangspunten

De VHV belicht en stimuleert de interesse in de geschiedenis van de vakbeweging en in bredere zin: de arbeidersbeweging. ‘Nederland’ is daarbij vaak vertrekpunt, maar we kijken ook verder, bijvoorbeeld naar internationaal vakbondswerk, met speciale aandacht voor vakbondsgeschiedenis in Indonesië, Suriname en de Antillen.

Voor de VHV is het vakbondsverleden geen doel op zich: de kennis van en de lessen uit ervaringen uit het verleden kunnen vandaag de dag helpen de weg naar de toekomst te vergemakkelijken.

Dat heeft de VHV allemaal keurig vastgelegd in documenten als het ‘strategisch beleidskader’.

Wat voor artikelen zijn welkom?

Vakbondshistorische artikelen in de brede zin van het woord. Dat kan dus ook gaan over het eigen arbeidsleven, de eigen ervaringen, en over ‘lessons learned’.
Artikelen over arbeidsverhoudingen, arbeidsomstandigheden in een bedrijf, medezeggenschap, personeelsbeleid, ze zijn allemaal welkom.
Van belang is het (vakbonds)historisch perspectief, waarbij overigens geldt dat de actualiteit van vandaag de geschiedenis van morgen is.
Ook de politieke invalshoek van vakbondsgeschiedenis wordt niet geschuwd. Denk aan artikelen over Prinsjesdag (met aandacht voor arbeidsverhoudingen, politiek, stakingen, enz.) door de jaren heen, over kabinetsleden met een vakbondsachtergrond, beschouwingen over het akkoord van Wassenaar e.d.

Praktische handreiking

‘Bezint eer ge begint’:

  • heeft de tekst die je wilt schrijven een duidelijke (vakbonds)historische invalshoek?
  • zijn onderwerp en invalshoek ook de moeite waard voor anderen, in het bijzonder het lezerspubliek van onze website; dat is overigens een heel brede groep: (oud-) medewerkers van de vakbeweging, kaderleden, historici en journalisten, …
  • Feiten en meningen: een artikel heeft meerwaarde als het verder gaat dan alleen een mening. Opinie als sluitstuk van analyse en onderbouwing met (historische) feiten en bronnen maakt het vakbondshistorisch interessant, en minder vluchtig.

Het schrijven zelf:

  • schrijf digitaal: met papier kunnen we (helaas) niet zoveel.
    Voor de gebruikte tekstverwerker en digitale vormgeving gelden geen speciale vereisten: die past de redactie zo nodig aan;
  • schrijf leesbaar, kort, bondig;
  • voor een webartikel geldt als richtsnoer een lengte van circa 1500 woorden;
  • controleer het concept zelf op samenhang, spelling en stijl, of vraag dat aan mensen in je omgeving;

Illustraties

Stuur zo mogelijk ook illustraties, (eigen) fotomateriaal of bijvoorbeeld. een scan van een krant- of boekomslag mee, ter verluchtiging van het artikel;

Insturen

Stuur je teksten en illustraties per mail aan de redactie: redactie@vakbondshistorie.nl

De rol van de redactie

De vaste webredactie bepaalt uiteindelijk of een artikel in aanmerking komt voor plaatsing op de website.
Een besluit om niet te plaatsen wordt gemotiveerd medegedeeld aan de schrijver, maar is geen onderwerp van verdere discussie.
De ‘eindredactie’ ligt bij de leden van de vaste redactie: aanpassen van stijl, correctie van taalfouten, vormgeving en inkorten van de tekst.

Mocht er sprake zijn van ingrijpende aanpassingen, dan overlegt de redactie vooraf met de auteur.
De redactie kan contact opnemen met een vraag of verzoek, gericht op verbetering of aanvulling van de tekst.

Tot slot: ‘netiquette’

Vakbondshistorie.nl staat niet open voor discriminerende of beledigende teksten.
Onze stelregel is bovendien: speel de bal en niet de mens.
Dit allemaal ter beoordeling van de redactie.