Het geheugen van de vakbeweging

Weblog Gijs Wildeman

Vakbondsspeld

Gouden CNV-speld
Gouden CNV-speld

Vanzelfsprekend had ik een mooi jasje aangetrokken. Een geel colbertje goed afstekend boven mijn nieuwe spijkerbroek, zodat iedereen straks mooi mijn gouden CNV speld met lauwerentak kon zien. 40 jaar lid van het CNV. Nu hoor ik sommigen van u zeggen, ‘hadden er dat geen 50 moeten zijn’. Ja, dat is zo maar dat heeft een reden die ik vertel als ik u tegen kom.

Met mijn vrouw op een zaterdagmiddag naar een jubilarissenbijeenkomst. Vooraf waren mij al vele beelden door het hoofd geschoten van feesten waar ik zelf de insignes op mocht spelden als bestuurder van de Hout-en Bouwbond CNV. Honderden moeten er dat geweest zijn. Goud voor 25 jaar lid, met lauwerentak er bij ben je 40 jaar lid en haalde je de 50 jaar dan kwam er nog een robijntje op. Voor 60 en70 jaar lid zijn kreeg je een bronzen gietsel met CNV en de jaren er op. Op zijn paasbest geklede mannen, want bij mijn bond waren het veelal mannen die dan vol trots hun vrouw en ook nog vaak de kinderen meenamen. Tegen de vrouwen, die dan bloemen kregen zei ik, dat zij op zondag het speldje mochten dragen. Per slot van rekening kwam het contributiegeld ook uit de huishoudpot. Succes verzekert.

Schoorsteenmantel

Ik ben bij mensen thuis geweest waar de oorkonde ingelijst op de schoorsteenmantel stond en de gouden speldjes blinkend er naast. Sterker nog. Op begrafenissen bij de overledene, het speldje op de kraag van het jasje. Dat wilde hij per se vertelde dan de weduwe en kinderen met tranen in de ogen.

Groot was dus mijn teleurstelling toen ik samen met andere jubilarissen te horen kreeg dat de speldjes waren afgeschaft. Ik verbeet mijn verdriet want de mevrouw die namens het CNV bestuur het woord voerde, deed dat heel goed. Ik ken haar nog van mijn werkende tijd en had daarom ook voor deze middag gekozen omdat ik het leuk zou vinden dat zij mij de speld op deed. Het bleef dus bij een oorkonde, dat dan nog wel. En een pen met inscriptie. De verhalen kwamen ook. Van het ontslag van de voetbaltrainer bij het vrouwenelftal en al deed de man dit als hobby het ontslag was onterecht. CNV loste de kwestie op. Terug gave met hulp van de bond van het te veel betaalde belastinggeld. De verzekering die niet wilde uitkeren en door toedoen van de bond alsnog betaalde. Ach, verder best een gezellige middag met een hapje, drankje en gezang.

Eerherstel

Maar aan wie kan ik en al die anderen nu laten zien dat we 25 jaar en meer lid zijn? De oorkonde zit al in de map bij mijn weinige diploma’s en die pen raak ik natuurlijk kwijt. Dus CNV graag eerherstel voor de speldjes. Koninklijke onderscheidingen worden ook niet afgeschaft en die hoef ik niet. Als alternatief kun je nog denken aan ring, oorbel of halsketting want die dragen mannen ook. Maar het liefst een vakbondsspeld, net als bij collega-bonden. Dan kunnen CNV leden waarvan ik er één ben weer laten zien dat ze trots op hun bond zijn.

 

Gijs Wildeman

 Oktober 2017

 

P.S. Thuis heb ik nog een 40jarige speld liggen. Overgehouden van één van vele jubileum bijeenkomsten. Die heb ik opgepoetst en zit nu fier op mijn jasje