Prinsjesdag 1920 tegen de achtergrond van stakingen en uitsluitingen. Op 5 augustus komt het tot “houdende nadere voorzieningen tot bestrijding van revolutionaire woelingen”. Een staking tegen de anti-revolutiewet krijgt weinig steun. Maar de strijd in de bedrijfstakken heeft succes. Er worden cao’s afgesloten. Harry Peer blikt terug…
Lang geleden was Henk van der Pols administrateur bij Van Nievelt Goudriaan, later werd hij actief binnen de bond, raadslid voor de PvdA in Rotterdam, gevolgd door zestien jaar wethouderschap, om vervolgens weer door te gaan tot op het laatste toe. Kort voor zijn 97e, in april 2020, komt hij te overlijden. Hugo Klooster schetst zijn loopbaan.
“Er zijn toch wat heilige huisjes gesloopt” Ella Vogelaar (1949-2019): Vakbondsvrouw met lef ‘Ella ging haar eigen weg’ stond er...
Aan de vooravond van 1918 is de katholieke vakbeweging, verenigd in het RK Vakbureau, uitgegroeid tot een sociale en politieke machtsfactor van belang. Voor de katholieke vakbeweging is ´de revolutie die niet doorging´ waarlijk een geschenk uit de hemel. Jos van Meeuwen beschrijft en analyseert de gevolgen.
Na de algemene verkiezingen in juli 1918 is een nieuw kabinet geformeerd onder leiding van de eerste roomskatholieke minister-president Ruijs de Beerenbrouck. De eveneens katholieke minister van Arbeid is Piet Aalberse. Op 10 december 1918 zet de minister-president het sociale programma van het kabinet in de Tweede Kamer uiteen. Het eerste punt is de oprichting van de Hoge Raad van Arbeid.