Anneke Westerlaken heeft ruim 20 jaar ervaring in de vakbeweging, terwijl ze nog geen 40 is. Toen ze het CNV 1 januari 2022 verliet was ze bestuurslid van de CNV Vakcentrale, en voorzitter van CNV Zorg en Welzijn en CNV Internationaal. Op 15 oktober 2021 sprak ze tijdens de Vriendenbijeenkomst van de VHV nog namens het CNV bevlogen over de positie van vrouwen. Annie van Wezel sprak met haar over haar ervaringen? En over welke kant het op moet met de vakbeweging om ook in de toekomst relevant te zijn? Wat geeft ze mee aan jongeren en vrouwen die zich voor de vakbeweging willen inzetten?
Op 5 en 6 oktober 1921 plaatsen de Nederlandse metaalwerkgevers een advertentie waarin zij eenzijdig een loonsverlaging aankondigen. Op 31 oktober wordt bij 55 bedrijven het werk neergelegd. Bemiddelingspogingen falen. De loonsverlaging moet worden geaccepteerd, de staking moet op 9 januari 1922 worden beëindigd.
Dit moet maar de laatste column van Gijs Wildeman worden voor de vrienden van de Vakbondshistorie. Dat heeft zo zijn reden. Een columnist moet in regelmatigheid publiceren. Dat werd steeds minder. Een column voor de VHV schreef hij vaak uit het heden maar met een relatie naar het verleden. Dat werd steeds lastiger.
Mijnwerkerszoon Hans Wachelder (Heerlen, 1932 – 2016) trouwt in 1957 met Helma Huppertz (Herzogenrath, 1939), dochter van een schiethouwer aan de andere kant van de grens. Beiden zijn velen jaren actief voor het CNV in Zuid-Limburg
In de winter van 1998 maakte Gijs Wildeman met het Vakantie Risicofonds (VRF) voor de bouwnijverheid een studiereis naar Finland. VRF was een stichting die van uit de cao zorgde voor doorbetaling van loon tijdens vorst. Dat betekende dat er dagen waren dat er 35 miljoen gulden uitbetaald werd. Logisch dat we keken naar middelen om door te bouwen tijdens vriesdagen. ..