Het geheugen van de vakbeweging

  • 16/04/2021

De banier opnieuw geheven

Het CNV gaat in 1941 ten onder, omdat het van oordeel was, dat alleen het Evangelie het richtsnoer voor het optreden in de maatschappij behoort te zijn. En het herrijst na de oorlog – aldus Marinus Ruppert – “omdat zij nog van oordeel is, dat het Christelijke geloof er niet alleen is voor zondag en voor de binnenkamer, doch ook en vooral voor de werkdagen en voor de maatschappij.” Piet Hazenbosch analyseert de heroprichting van het CNV.

Lees meer
  • 01/09/2018

Luthers zijn is spiritualiteit

Luthers zijn is ook spiritualiteit, zei Ruppert ooit eens in een interview. Via Maarten Ruppert is er terdege invloed geweest van Maarten Luther op het CNV. Gijs Wildeman vindt dat spiritualiteit iets is wat ook vandaag de gehele vakbeweging goed kan gebruiken.

Lees meer
  • 19/09/2017

Adri de Ruijter (1904-1971)

De Oostenrijkse vakbondshistoricus Marliese Mendel zocht met behulp van de VHV-redactie informatie over de bijna vergeten internationaal vakbondsbestuurder Adri de Ruijter. Bob Reinalda vond de gewenste informatie.

Lees meer
  • 15/06/2017

“Mensen moeten weer trots worden op de vakbond”

Kaderlid Sjack Rovers (56) uit Sint Willebrord, is kraanmachinist bij de Materieel Dienst Bergambacht, een TBI-onderdeel. Kraanmachinist is hij pas sinds 2008. ‘Ik ben opgeleid als timmerman’, vertelt hij. ‘In 2007 las ik over het Loopbaantraject Bouw & Infra, heb de stoute schoenen aangetrokken en me gemeld voor een omscholingstraject.’

Lees meer
  • 14/11/2016

Veranderingen in het VHV-bestuur

In zijn vergadering van 11 november 2016 heeft het VHV-bestuur Ingrid Rep tot secretaris benoemd, als opvolger van Wim de Vrind.

Lees meer