De biografie van Jaap Nieuwenhuize is een uitzondering. Cees Schelling, Greetje Lubbi zijn degenen die mogelijk in het geheugen schieten, als wordt gezocht naar ‘leiders’ in de vakbeweging in de Nederlandse voedingsindustrie. Jaap functioneert bij hen op de achtergrond en dan ook nog eens een belangrijk deel van zijn loopbaan binnen de internationale vakbeweging. Het maakt het lezen van de biografie die Bertus Mulder van hem maakte eigenlijk alleen maar interessanter.
In de tweede helft van de negentiende eeuw worden genootschappen opgericht die de ideeën van de Verlichting uitdragen. De Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, opgericht in 1785, onderscheidt zich door zich te richten op de ‘gewone man’, zodat die zich beter staande zou kunnen houden in de samenleving. Het Nut is daarmee één van de eerste organisaties met een breed maatschappelijk-emancipatorische doelstelling. Dik Nas beschrijft de ontstaansgeschiedenis aan de hand van de levensloop van vader Jan en zoon Martinus Nieuwenhuyzen die daarbij een grote rol hebben gespeeld.
Op 23 oktober 2017 is de Twentse vakbondsbestuurder Jochem Niks (1916) in Enschede overleden. Niks werkte bij de Vervoersbond NVV. Tijdens de bezetting was hij actief in het verzet. In 1983 was hij betrokken bij de oprichting van Hengelo’s Educatief Industrie Museum (HEIM).
Iets doen voor de wereld, liefst in internationaal verband. Het was een vaag gevoel dat de jeugdige Piet Nelissen (1946) al vroeg kende. Via Philips, Latijns-Amerika, CLAT-Nederland en de internationale vakbeweging zou dat later concreet vorm krijgen.
Piet Nelissen, blogger internationale vakbeweging Over de nadagen van het Wereld Verbond van de Arbeid Piet Nelissen is in 1946...