In de eerste helft van de jaren ’70 van de vorige eeuw herstartte de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF) de wereldwijde acties tegen de schepen die onder valse vlag voeren. Die acties waren begonnen na een ITF Congres in 1958. Kees Marges vertelt…
Op 1 april 1969 begint Kees Marges bij de Federatie van Werknemersorganisaties in de Zeevaart (FWZ) in Rotterdam. Zijn tijd bij de Vereniging van Koopvaardij Officieren (VKO), het deel van FWZ waar de officieren lid van konden zijn, was een leerzame. Aflevering 5 in de reeks van Herinneringen van Kees Marges.
De voor zijn gevoel meest ingrijpende beslissing waar Kees Marges bij de FWZ mee te maken kreeg, was het ontslag van Europese scheepsgezellen die voeren op de passagiersschepen van de Holland America Lijn (HAL) in 1971. Dat waren Nederlanders, maar ook veel ‘gelijkgestelde’ Spanjaarden en Kaap Verdianen Ze zouden vervangen moeten worden door goedkopere Aziaten, in dit geval Indonesische zeelieden.
Zeevarenden blijven lang van huis. Soms heel lang. Daarom organiseerde de NVV-bond voor zeevarenden bezoek aan Nederlandse schepen in buitenlandse havens. Dat noemden we ‘vlootbezoek’. Aflevering 3 van de herinneringen van Kees Marges.
m.s. Amsteldiep: ... de rest van de zitting van de rechtbank op de Amsteldiep heb ik geen woord meer gezegd......