Op voordracht van de FNV is Kees Marges in het najaar van 1985 als lid opgenomen in de Nederlandse delegatie bij de Verenigde Naties in New York. Behalve een vertegenwoordiger van de vakbeweging hebben ook de ondernemersorganisatie VNO, de vrouwenbeweging en de jongerenorganisaties een tijdelijke vertegenwoordiger in New York. Het verhaal dat hij houdt, veroorzaakt nogal wat beroering.
Oud-vakbondsman Freek Thomasson (1944) ging heel ver in het consequent opvolgen van zijn principes. In zijn loopbaan kostte het hem tot vier keer toe zijn werk. Oud-redacteur van FNV Magazine Jan Bom schreef een mini-biografie.
In de eerste helft van de jaren ’70 van de vorige eeuw herstartte de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF) de wereldwijde acties tegen de schepen die onder valse vlag voeren. Die acties waren begonnen na een ITF Congres in 1958. Kees Marges vertelt…
Op 1 april 1969 begint Kees Marges bij de Federatie van Werknemersorganisaties in de Zeevaart (FWZ) in Rotterdam. Zijn tijd bij de Vereniging van Koopvaardij Officieren (VKO), het deel van FWZ waar de officieren lid van konden zijn, was een leerzame. Aflevering 5 in de reeks van Herinneringen van Kees Marges.
De voor zijn gevoel meest ingrijpende beslissing waar Kees Marges bij de FWZ mee te maken kreeg, was het ontslag van Europese scheepsgezellen die voeren op de passagiersschepen van de Holland America Lijn (HAL) in 1971. Dat waren Nederlanders, maar ook veel ‘gelijkgestelde’ Spanjaarden en Kaap Verdianen Ze zouden vervangen moeten worden door goedkopere Aziaten, in dit geval Indonesische zeelieden.