Op 4 november jl. is mijn voormalige college Frans Gottmer overleden.
Zijn overlijden roept onvermijdelijk allerlei herinneringen op aan de tijd waarin we samen werkten op het hoofdkantoor in Woerden (toevallig ook zijn woonplaats) van de Dienstenbond FNV.
Louw de Graaf (1930-2020), "Past zonder twijfel tot de reeks prominente mannen die de christelijke vakbeweging heeft voortgebracht" Vakbondsman verbouwt...
Toen de nalatenschap van Jacques Giele in 2015 aan het Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis (IISG) werd overgedragen, bleek dat daarin twee interessante manuscripten waren te vinden, waarin hij een nieuw licht werpt op het arbeidersbestaan. Johan Frieswijk licht toe.
Er is in de jaren zeventig, tachtig een grote maatschappelijke aandacht voor de vakbeweging en haar geschiedenis. Er wordt gedroomd van een vakbondsmuseum. Tijdens de VHV Vriendenbijeenkomst van 3 november 2018 vertelt medeoprichter Louis Groen over het ontstaan van de VHV.
Leida van Groenestein was van 1955-1959 diocesaan leidster van de Vrouwelijke Katholieke Arbeiders Jeugd (VKAJ) in het bisdom Haarlem. Daar hield zij zich bezig met de emancipatie en de arbeidsomstandigheden van jonge werkende vrouwen, in een periode waarin er veel moest worden gedaan voor hun zelfbewustzijn. En waarin de wereld om hen heen, nog moest beseffen dat ze er waren. Els Brouns en Tineke van der Kraan spraken met haar.