De kunstenaar Bon Ingen-Housz (1881-1953) maakte in 1937 een eigen impressie van het standbeeld van Alphons Ariëns in Enschede. Hub Crijns van het Ariëns Comité beschrijft de ontstaandsgeschiedenis en de verspreiding van de 19 exemplaren die van het beeld zijn gemaakt. Op 17 september kwam er een exemplaar ’terug’ in het FNV Centraal Vakbondshuis.
Jo Abbenhues (Amsterdam 1920, Hengelo 2020) komt uit een echt rood vakbondsgezin. Een levensschets is opgenomen in Gezicht van de vakbeweging Twente.
Elke sector binnen de nieuwe FNV moet een kadergroep hebben die zich met internationale zaken bezighoudt. Fred van Anrooij beweegt hemel en aarde, spant de juiste mensen voor zijn karretje en weet de oprichting te bewerkstelligen van de Werkgroep Internationale Solidariteit (WIS) Bouw. De groep houdt zich bezig met projecten in Qatar, het Midden-Oosten, Myanmar en Turkije.
Medio mei 2017 vieren we dat honderd jaar geleden de Nederlandsche R.K. Bouwvakarbeidersbond in Utrecht werd opgericht. Een korte blik op de geschiedenis
In 1894 richtte Alphons Ariëns de handweverij De Eendracht op voor de 41 katholieke arbeiders en arbeidsters die na een staking de laan uit waren gestuurd. Het ideaal van arbeiders die een fabriek runnen, leek ook in katholieke kring een ‘derde weg’ tussen Kapitalisme en Socialisme.’