Het College van Rijksbemiddelaars vond het in 1942 wenselijk de “geldende bindende regeling van arbeidsvoorwaarden van bankkantoren te Amsterdam, ’s-Gravenhage en Rotterdam dd. 11 november 1941uit te breiden tot een landelijke regeling voor administratief personeel werkzaam in het bank- en effectenbedrijf.” Het werd de grondslag voor de naoorlogse CAO voor het bankbedrijf.
Op 12 april 2018 presenteerde het IISG het onderzoeksrapport Precaire Polder. Het rapport, toegespitst op flexibele werkvormen, laat zien dat onderzoek naar de recente geschiedenis van de Nederlandse vakbeweging mogelijkheden biedt inzicht te krijgen in de effectiviteit van de gehanteerde werkwijzen van de FNV. En biedt daarmee houvast voor toekomstige (her)overwegingen.
Op 24 januari 2018 liet Peter Ward, de president van de bij de AFL-CIO aangesloten Hotel Trades Council, weten dat hij trots is dat de vakorganisatie een uitstekend contract heeft afgesloten met Hilton Albany. Sinds eind vorig jaar vestigden de medewerkers van het hotel buiten werktijd in een picketline de aandacht op de aanslag op hun arbeidspositie en arbeidsvoorwaarden.
“Het is een wonderlijke paradox dat een stelsel dat internationaal befaamd is, dat altijd in de top drie van beste stelsels staat, de laatste jaren zo’n grote bron van onzekerheid en politieke spanning is geworden”. Zegt Kees Vendrik, hoofdeconoom van Triodos Bank en oud-Tweede Kamerlid voor GroenLinks, tijdens het symposium ‘Op weg naar een nieuw pensioenstelsel’ op 6 december 2017.
Vanuit voorheen pleitbezorgers van een gematigd loonbeleid als DNB en CPB klinken nu oproepen voor een forse looneis. Pakt de vakbeweging die uitdaging aan? Leidraad kan zijn het rapport Loonstrijd en loonontwikkeling (2015).