De Nederlandse vakbeweging is zeker niet de enige die een sterke terugval van het ledental in de afgelopen decennia heeft laten zien. Dat neemt niet weg dat een sterkere aanwezigheid van de vakbeweging op het bedrijfsniveau zeker tot een grotere betrokkenheid tussen vakbondsorganisatie en (potentiële) leden heeft geleid. Meer gerichte aandacht voor werkomstandigheden levert ook meer binding op met de vakbond, meent Jan Kees Looise
In het najaar van 1972 is de Enka-fabriek in Breda door de werknemers bezet uit verzet tegen de dreigende sluiting van de 1700 werknemers tellende Akzo-vestiging uit de divisie Enka-Glanzstoff. Koos Dreef is er één van de leiders van. In 1997, 25 later, blikt hij samen Aad van Cortenberghe en Jeroen Terlingen erop terug.
Vanaf 1970 is de wet op de OR-en van toepassing voor de Nederlandse vloot. Op verzoek van Kees Marges heeft Simon van de Pol de verkiezingen van die OR bij de NSU georganiseerd. Daartoe werd hij vanaf oktober 1973 aan de wal gedetacheerd en vervolgens van 1 november 1974 – 1 mei 1975 als Vlootsecretaris.
Zeevarenden waren tot 1 januari 1970 uitgesloten van die medezeggenschap. Bij de invoering van een nieuwe wet op die datum vielen zij voortaan ook onder de WOR. Voor de koopvaardij was dat een hele omwenteling die veel vroeg van de directies, maar ook van de werknemers en hun vakbond herinnert Kees Marges zich.
Vakbondswerk in de onderneming Bedrijvenwerk bij Howson Algraphy Dit artikel is de weerslag van een aantal gesprekken met toenmalig vakbondskaderlid...