Het geheugen van de vakbeweging

Jan van Zomeren

Voorzitter van het NAS (1896-1901)

Van februari 1896 tot zijn dood op 54 jarige leeftijd in augustus 1902 was Jan van Zomeren voorzitter van het NAS. Daarvoor had Jan, geboren in 1848 al een lange carriere achter de rug in verschillende bouwvakorganisaties. Van af het midden van de jaren tachtig – hij had toen al vanaf zijn tiende in het bouwvak gewerkt als metselaar – was hij actief in de socialistische beweging (SDB). Daarnaast was hij bestuurder in verschillende bouwvakvakverenigingen: kalk- en steenbewerkers en de Metselaarsbond.

Jan van ZomerenJan van Zomeren

In het NAS was hij de verzoenende voorzitter. Hij liet secretaris Van Erkel de bestuursvoorstellen uitleggen en verdedigen. Zelf leidde hij alle belangrijke vergaderingen op zo’n wijze, dat alle afgevaardigden aan bod kwamen. En hij probeerde de gemoederen te bedaren. Op een jaarvergadering hield hij Spiekman voor dat de uitroep ‘demagogie’ niet passend was: niet iedereen begreep dat buitenlandse woord.

Van Zomeren had een hartprobleem. Soms kon hij nachten niet slapen. Op Konginnedag, 31 augustus 1901, overleed hij op station Muiderpoort op weg naar een debatvergadering te Utrecht.