De voor zijn gevoel meest ingrijpende beslissing waar Kees Marges bij de FWZ mee te maken kreeg, was het ontslag van Europese scheepsgezellen die voeren op de passagiersschepen van de Holland America Lijn (HAL) in 1971. Dat waren Nederlanders, maar ook veel ‘gelijkgestelde’ Spanjaarden en Kaap Verdianen Ze zouden vervangen moeten worden door goedkopere Aziaten, in dit geval Indonesische zeelieden.
De hele structuur van de ILO is tripartiet, overheden hebben de helft van de stemmen en de andere helft is gelijk verdeeld, naar vakbonden en werkgevers. Dit maakt de ILO uniek. Annie van Wezel richt de aandacht op het stakingsrecht, dat internationale werkgevers echter buiten de vakbondsrechten willen houden.
In juli 2019 heeft Fred van Leeuwen afscheid genomen van de internationale vakbondswereld. 38 jaar geleden is hij gekozen tot algemeen secretaris van de International Federation of Free Teachers Unions, tijdens congres van december 1981 in Panama City. Wouter van der Schaaf blikt terug op verkiezing.
Sinds 2017 is Catelene Passchier voorzitter van de werknemersgroep in de ILO (International Labour Organization). ‘Ik zet me in voor werkenden overal ter wereld. Voor mij heeft sociale rechtvaardigheid drie dimensies: gender, wit-zwart en klasse”. Mariëlle van den Donk interviewt haar voor FNV Vrouw.
Edo Fimmen, een uitzonderlijk vakbondsman Twintig jaar geleden, in 1996, vierde de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF) zijn 100-jarig bestaan. honderd...