Gewoon Goed Vakbondswerk bij Tatasteel Op zoek naar het mirakel achter de hoge organisatiegraad in IJmuiden In een documentaire van...
Geschiedenis gaat vaak over koningen en koninginnen, politici en sterren. Maar hoe zit het met werkenden van Nederland, zoals jij en ik? Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis vindt hen ook een belangrijk onderdeel van ons verleden. Het instituut start daarom met het verzamelen van ervaringen uit de Unox-fabriek in Oss.
Om grip te krijgen op het proces dat zich sinds de jaren zeventig op de werkvloer voltrekt, is lange-termijnonderzoek naar de transformatie vanaf 1970 noodzakelijk. Rosa Kösters, die eerder de FNV-scriptieprijs won met een vergelijkbaar onderzoek bij Philips en Hoogovens, gaat daar nu een proefschrift over schrijven.
Hoogovens en Philips, twee bedrijven met een sociaal imago en een belangrijke voorbeeldfunctie binnen de nationale economie, bleken al in de loop van de jaren zeventig met flexwerken te experimenteren en dat is veel vroeger dan veelal wordt gedacht.Uit het onderzoek van Rosa Kösters blijkt dat in de twee industriebedrijven een stapsgewijze omslag plaatsvond. Voor het eerst is de wijze waarop flexibilisering haar intrede deed in kaart gebracht.
‘Het Matglasbedrog’ is een roman van Jeroen van Linge, FNV-kaderlid bij glasvezelfabriek NEG in Hoogezand. ‘We hebben de afgelopen drie jaar zoveel meegemaakt, dat we weleens tegen elkaar zeiden: “Je kunt er een boek over schrijven. Dat heb ik dus maar gedaan.”.