De Matrozenbond behoort tot de meest strijdbare en tot de verbeelding sprekende Nederlandse vakorganisaties. De bond sloeg met zijn inzet en activiteiten openingen in de gesloten organisatie van de Koninklijke Marine. Het wervingsbeleid en de duur van de dienstverbanden roepen associaties op met de ronselpraktijken in het Russische Rijk. Harry Peer recenseert het proefschrif van Johan van der Worp, Rood noch Oranje…
‘Wir haben es nicht gewusst’ geldt ook voor de Spoorwegen, zegt David Barnouw in zijn lezing op Bevrijdingsdag 2022 in het Amsterdamse Centraal Station. En voor de betrokken Nederlandse ambtenaren en politieagenten…
Jacques van Gerwen (1956) heeft sociaaleconomische geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. In 1993 promoveert hij op De Centrale centraal. Geschiedenis van de Centrale Arbeiders- Verzekerings- en Depositobank, opgericht in 1904 tot aan de fusie in de Reaal Groep in 1990 (IISG/NEHA, 1993), een geschiedenis van de verzekeringsmaatschappij die de oprichting van het IISG heeft mogelijk gemaakt. In 1985 is hij in dienst getreden als conservator bij het Nederlandsch Economisch Historisch Archief (NEHA). In mei 2022 neemt hij na 37 jaar afscheid.
In het najaar van 1972 is de Enka-fabriek in Breda door de werknemers bezet uit verzet tegen de dreigende sluiting van de 1700 werknemers tellende Akzo-vestiging uit de divisie Enka-Glanzstoff. Koos Dreef is er één van de leiders van. In 1997, 25 later, blikt hij samen Aad van Cortenberghe en Jeroen Terlingen erop terug.
De cao-onderhandelingen in de containersector in 1981 waren zeer complex. Zelfs nu, na 40 jaar, is het nog moeilijk de omstandigheden en het FNV-beleid van toen duidelijk in beeld te krijgen. Kees Marges doet in de zestiende aflevering van zijn herinneringen een poging.