Prinsjesdag 1920 tegen de achtergrond van stakingen en uitsluitingen. Op 5 augustus komt het tot “houdende nadere voorzieningen tot bestrijding van revolutionaire woelingen”. Een staking tegen de anti-revolutiewet krijgt weinig steun. Maar de strijd in de bedrijfstakken heeft succes. Er worden cao’s afgesloten. Harry Peer blikt terug…
In 1925 kwam er een contactorgaan tot stand tussen het R.K. Werkliedenverbond in Nederland en de Algemeene R.K. Werkgeversvereeniging. Maar dat overleg verliep niet bepaald naastenliefde. Nauwelijks was de Raad in functie, toen zich een scherp incident voordeed met Helmond als bron.
Eén mei 2020 is bijzonder. Geen manifestaties of bijeenkomsten. We houden afstand. Maar geheel in de traditie van de Dag van de Arbeid gaat Bertus Mulder na “waar we staan, wat ons te doen staat, waar we heen willen”.
Om grip te krijgen op het proces dat zich sinds de jaren zeventig op de werkvloer voltrekt, is lange-termijnonderzoek naar de transformatie vanaf 1970 noodzakelijk. Rosa Kösters, die eerder de FNV-scriptieprijs won met een vergelijkbaar onderzoek bij Philips en Hoogovens, gaat daar nu een proefschrift over schrijven.
De hele structuur van de ILO is tripartiet, overheden hebben de helft van de stemmen en de andere helft is gelijk verdeeld, naar vakbonden en werkgevers. Dit maakt de ILO uniek. Annie van Wezel richt de aandacht op het stakingsrecht, dat internationale werkgevers echter buiten de vakbondsrechten willen houden.